Skip to Content

Blogginlägg

Halloumilasagne

Veckans mattips, v.2105
Det är drygt tre år sedan jag senast lade upp något här, men idag gjorde jag något som var så grymt gott att jag bara kände att jag vill dela det med dig! Tongue

Halloumilasagne, 6 port
1 port (450 kcal/port)

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
2 frp krossade tomater
1 tsk flytande honung
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk chiliflakes
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
150 gr strimlad grönkål
400 gr halloumi
ca 9 torkade lasagneplattor
1,5 dl riven lagrad ost

Ostkaka på keso

Veckans mattips, v.1746
Nu var det längesedan jag lade ut något recept, men här kommer en ny mellisfavorit. Skulle kopiera receptet till några kollegor och tänkte att då är det lika bra att lägga det här. Smile

Ostkaka på keso, 4 port
1 port (? pp/port)

400 g keso
1/2 (32 g) dl mandel
1/2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl mjölk (3 %)

Sätt på ugnen 175 grader.
Skålla och hacka mandeln grovt.
Vispa ägg och socker.
Blanda i mjöl, mjölk, keso och mandel.
Häll smeten i en vid smord ugnssäker form.
Grädda i mitt av ugnen c:a 45 minuter.

Pasta med kyckling och spenat

Veckans mattips, v.1536
En maträtt jag fick hos Helén för flera år sen, testade jag igår och det var så gott att jag vill dela med mig till fler.

Pasta med kyckling och spenat, 4 port
1 port (? pp/port)

3 st kycklingfiléer, ca 450 gr
1 liten burk soltorkade tomater i olja
2 klyftor vitlök
1 pkt (ca 500 gr) fryst bladspenat
2-3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
bandspagetti
parmesanost

Tina bladspenaten.
Skär kycklingen i bitar och stek, krydda med salt och peppar.
Strimla de soltorkade tomaterna och tillsätt dessa tillsammans med lite av oljan.

Morotsrutor

Veckans mattips, v.1505
Helgens frukostbröd. Gott och saftigt, kan jag verkligen tipsa om.

Morotsrutor
1 ruta (? pp/port)

2 st stora morötter, ca 200 g
50 gram fast margarin eller 0,5 dl flytande margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap eller socker
13 dl rågsikt eller vetemjöl

Fillimpa

Veckans mattips, v.1504
Dagens frukostbröd. Enkelt att göra, utan jäsning men lång gräddtid. Det här brödet tänker jag absolut göra igen.

Fillimpa
1 skiva (? pp/port)

5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
1 tsk salt
4 dl blandade frön, tex krossad råg, linfrön, solros, hirs
4 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap, eller brödsirap
1 liter lättfil
(0,5 dl olja av raps eller solros)

Rör ihop alla torra ingredienser noga. Häll i sirap, (olja) och filen och blanda väl, till en lös och klibbig smet.

Fröknäcke

Veckans mattips, v.1503
Detta recept har jag fått smaka hos Gunilla och det är supergott. Har även blivit tipsad av Anna-Karin. Jätteenkelt och gott som kex, snacks eller tunt knäckebröd.

Fröknäcke
1 port (? pp/port)

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
1 msk mortlade fänkålsfrön

Blanda ihop alla ingredienser. Klicka ut på bakplåtspapper.
Lägg ett papper över å kavla ut, ta sedan bort det övre pappret.
Skär skåror i så stora bitar som brödet skall brytas i.
Strö på flingsalt och ev lite frön. Grädda c:a 45 min i 150 gr.

Enkelpanerad fisk med remouladsås

Veckans mattips, v.1415
Idag blev jag otroligt sugen på panerad fisk. Så vitt jag vet har jag aldrig gjort det förut och detta blev så sjukt gott att jag måste dela med mig av receptet!! Smile

Enkelpanerad fisk med remouladsås
1 port (6 pp/port)

Fisk:
1 bit (150 g) Pangasius
1 msk (7 g) ströbröd
1 tsk (2 g) kokosflingor
1 tsk (3 g) sesamfrön
salt och citronpeppar

Remouladsås:
1/2 dl (50 g) kvarg lätt 1%
2 msk (30 g) gurkmix
1 tsk (5 g) majonnäs lätt 32%
salt och peppar

Citronkladdkaka

Veckans mattips, v.1414
Har bakat en citronkaka att ta med till stugan om jag får oväntat besök. Den blev ruggigt god och kan varmt rekommenderas, alt komma på kaffebesök i stugan. Smile

Citronkladdkaka, 24 bitar
1 bit (3 pp/port)

Botten:
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1,25 dl nypressad citronsaft (c:a 2 citroner)
Ev florsocker till pudring

Rörande god kyckling

Veckans mattips, v.1411
Ett tips på en snabb, enkel och god vardagsrätt.

Rörande god kyckling
1 port (10 pp/port)

1 kycklingfilé (125 g)
½ rödlök, skuren i bitar
1 dl majs
½ dl fraiche (max 2%)
1 msk chilisås
1 dl pasta

Koka pastan. Bryn kycklingfilén skuren i bitar i fettsnål panna. Tillsätt rödlök o låt den brynas med. Tillsätt fraiche blandad med chilisås. Blanda i majsen och sist den kokta pastan. Servera med ruccolasallad.

Låt smaka!!

Laxpudding

Veckans mattips, v.1410
Enkelt tips så här i slutet av sportlovet.

Laxpudding
2 port (10 pp/port)

6 potatisar, 320 g
150 g färsk lax
½ gul lök
2 dl lättmjölk
2 ägg
salt o peppar
dill

Skala och skiva potatisen. Skiva laxen. Strimla löken. Varva potatis i en ugnssäker form med lök och lax. Börja och avsluta med potatis. Vispa ihop ägg och mjölk. Smaka av med salt, peppar och hackad dill. Häll detta över potatis och lax. Ställ in i ugn 30 minuter i 225 grader. Servera med en god sallad.

Låt smaka!!

Gundas OS-kyckling

Veckans mattips, v.1408
Under OS i Sotji skulle jag fixa nåt att äta. Efter lite "jag tager vad jag haver" tillkom denna rätt. Inte alls dum och värd att prova. Smile

Gundas OS-kyckling
4 port (6 pp/port)

400g Kycklingfilé
1 msk rapsolja
salt o peppar
persillade

SÅS:
1 msk smör
rödlök
2 dl trattkantareller
1 dl rödgul trumpetsvamp
2 dl matlagningsgrädde, 4%
soja
salt o peppar
rosmarin

50 g prästost, 17%
fullkornsris

Saffransdoftande fisksoppa

Veckans mattips, v.1406
Jag hade en påse saffran "över" sen jul och kände för en riktigt god fisksoppa. Googlade efter nåt bra recept plus att jag fick några tips också. Hade inte allt hemma till ett recept, så jag gjorde en Kajsa Varg och här är resultatet. Blev ruggigt gott!!

Saffransdoftande fisksoppa
4 port (6.5 pp/port)

*1 msk rapsolja
vitlök
2 gula lökar
1 morot
1 röd paprika
1 bit rotselleri (alt fänkål)
4 dl krossade tomater
1 msk hummerfond
4 dl krossade tomater
6 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl laga lätt
2 msk tomatpuré
1 krm chili
1 krm timjan

Torsk i gott sällskap

Veckans mattips, v.1405
Rensade i köket här om veckan och hittade då några gamla recept som jag tänkte att jag skulle spara. Detta är superenkelt och gott! Funkar även för barn, min brorson tyckte detta var kanoners. Smile

Torsk i gott sällskap
2 port (10 pp/port)

400 g fryst torskblock
1 påse hollandaisesås
2 dl skalade räkor (ca 140 g)
gröna bönor
320 g potatis

Laxpasta med lime

Veckans mattips, v.1404
Fick tips om denna rätt av en mycket god vän i veckan och det var så himla gott och dessutom väldigt enkelt att göra. Tyvärr hade inte jag helt rätt ingredienser hemma, men med smaklökarna återställda gick det ändå att lösa. Smile

Laxpasta med lime
4 port (11 pp/port)

250 g färsk bandspagetti
400 g laxfilé
2 dl lätt cremé fraiche
1/2 hönsbuljongtärning
1 msk flytande honung
rivt skal och pressad saft av en lime
en uns salt
nymald svartpeppar

Kräftstjärtar och rotfrukter med pasta

Veckans mattips, v.1403
Hittade detta recept häromveckan och idag blev det test. Var riktigt gott, men det blev så pass mycket att jag kokade lite extra pasta och delade portionen i två. Men receptet är beräknat på en portion.

Kräftstjärtar och rotfrukter med pasta
1 port (9 pp/port)

*170 g Kräftstjärtar
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 bit rotselleri
1 liten morot
1 tsk olivolja
1/2 msk färsk persilja
1 dl krossade tomater
3 msk Matlagningsgrädde (Laga lätt 4%)
1 krm paprikapulver
salt och peppar
3/4 dl Fiskbuljong

Mål 2014

Övergripande mål 2014
MÅ BRA!!

För att känna att jag kan Må Bra är det några saker jag behöver fortsätta jobba med, både mentalt och fysiskt. På jobbet behöver jag frigöra tid för att kunna jobbare vidare med det jag vill och för att fortsätta utvecklas. Fysiskt vill jag gå ner i vikt för att orka springa samt att jag vill äta hälsosamt för att fortsätta den resa jag påbörjade under 2012/13.

Mina mål/delmål/aktiviteter för 2014 är följande:

Jobb
* Fortsätta säga NEJ!
* Omstrukturera avdelningen enligt förslag – frigöra tid!

Hälsa
Gå ner 26 kilo

Tillbakablick – 2013

Väljer i år att göra en tillbakablick kopplat mot mina mål som jag satte upp för året. 2013 har varit ett omtumlande och händelserikt år på många sätt.

Må Bra
Mitt övergripande mål för året var att må bra och det har jag, i stort sett, gjort. Även om det funnits många tunga stunder, framför i allt under sensommaren och hösten. Men det är väl det jobbiga i livet som gör att man uppskattar de bra sakerna ännu mer. För att Må Bra satte jag upp en delmål inom ett antal olika områden som skulle hjälpa mig att uppnå det övergripande målet.

Jobb
* Säga NEJ!

Räkröra

Veckans mattips, v.1348
Jag hade en burk räkor i kylskåpet som fick bli dagens middag. Ett "mantagervadmanhaver"-recept som jag gärna delar med mig av. Blev kanongott.

Räkröra
1 port (7 pp/port)

150 gr skalade räkor
1 kokt ägg
1/2 röd lök
1 dl kesella, 1%
2 msk lättmajonäs
salt
citronpeppar
dill
1 tsk pressad citron

Finhacka lök, ägg och räkor. Bland med kesella och majonäs. Krydda med salt, citronpeppar, dill och pressad citron. Ät med kokt eller bakad potatis. Potatisen är ej inräknat i ProPointsen.

Låt smaka!!

Ett år har gått sedan...

... jag slutade röka!
Tänk att jag lyckats?! Jag är så imponerad och stolt över mig själv. Det har ju dessutom gått så otroligt lätt, betydligt lättare än jag nånsin hade kunnat drömma om.

Krusbärsmarmelad

Veckans mattips, v.1324
Igår tog jag rätt på lite av förra årets skörd i min trädgård. Gjorde bl.a. denna marmelad som var något av det godaste jag ätit

Krusbärsmarmelad med vanilj & citron
I stor burk (1 pp/msk)

350 g gröna krusbär (mogna eller omogna)
300 g syltsocker
2 msk vatten
1 st vaniljstång
0,5 st skal från citron

Skölj och snoppa krusbären. Lägg dem i en kastrull och koka upp dem i en minut med vattnet Mixa dem därefter med stavmixer.

Åtta månader! And still counting...

Åtta månader idag och det känns så himla bra!! Det går dessutom bra och jag tänker mer o mer sällan på cigaretter och att röka. I tisdags var jag till montörernas läkare och gjorde samma hälsoundersökning som de genomgår varje år för att få stolp- och mastintyg. Alla värden var jättebra (förutom en ton på hörselprovet) och det är skönt. Bara att köra på!

Hur går det då med mina mål som jag satt upp för året??

När det gäller:
Jobb
* Säga NEJ!
* Omstrukturera avdelningen för att orka!

Sju månader - trenden är bruten

Idag är det sju månader sen jag slutade röka och det går riktigt bra!!

Har dessutom vänt den uppåtgående trenden i vikt.... Från nyår har jag gått ner c:a 2,5 kg vilket jag är mycket nöjd med och jag håller min plan.
Efter sjukdom årets första vecka har jag nu även kommit igång att träna/motionera. Förra veckan fick jag till fem dagar/pass och den här veckan har jag hittills fått till tre och har två till inplanerade. Då är jag ikapp även på den fronten kopplat mot mina mål.

Mål 2013

Övergripande mål 2013
MÅ BRA!!

För att känna att jag kan Må Bra är det några saker jag behöver förändra, både mentalt och fysiskt. På jobbet behöver jag frigöra tid för att känna tillfredställelse. Fysiskt vill jag gå ner i vikt för att orka träna som jag vill samt att jag vill äta hälsosamt för att fortsätta den resa jag påbörjade under 2012.

Mina mål/delmål/aktiviter för 2012 är följande:

Jobb
* Säga NEJ!
* Omstrukturera avdelningen för att orka!

Resor
* Göteborg och Moskva
* En veckas sol/annat med kärleken

Hälsa
Gå ner 28 kilo

Tillbakablick – 2012

2012 har varit fyllt av nya kunskaper och erfarenheter tillsammans med mina kollegor och medarbetare på Jämtkraft. Ett år som både varit helt fantastiskt men samtidigt väldigt jobbigt, då det varit en tuff höst där jag inte hunnit med det jag velat och konstant känt att jag legat efter. Har en del att ta tag i under 2013, framför allt att säga NEJ! Under våren påbörjade jag rekrytering av nya montörer och under hösten anställde jag sex stycken nya till avdelningen. En otroligt positiv kick och ett steg i rätt riktning att förändra och förnya verksamheten.

Fem månader...

... har jag idag varit rökfri och det känns helt underbart! Heart
Om jag vetat att det skulle vara så enkelt som det varit hade jag slutat för länge sen. Medicinen (Champix) har verkligen varit kanonbra och det kan jag rekommendera till alla som vill sluta röka.

Så mycket bättre...

...känns livet efter att ha varit rökfri en månad.
Det som dock inte känns lika bra är att jag gått upp c:a 4 kg och nu ska de BORT!!
From idag och en månad framåt är det slut på allt onödigt socker. Börjar en vecka med att räkna PP för att se om det räcker. Annars kommer jag att köra stenhårt med GI resten av månaden.

Älgskav

Veckans mattips, v.1215
Idag gjorde jag denna supergoda älgskav som jag gärna delar med mig av och kan rekommendera.

Älgskav
4 port (5 pp/port)

700 g halvfruset älgkött (tinat i kylen 8-10 timmar)
1 msk olja
3 gula lökar, grovt skurna
3 vitlöksklyftor
3 dl kantareller
1 röd paprika, grovt skuren
salt och peppar
1 msk soja
3 dl buljong
2 msk chilisås
1 msk tomatpuré
2 dl Laga lätt (4%)
1 tsk rosmarin (om man vill)

Älgentrecoté

Veckans mattips, v.1213
Lagat till en riktig god rätt idag som jag gärna delar med mig av. Dessutom egenkomponerat. Smile

Älgentrecoté
4 port (9 pp/port)

Ris och grönsaker:
480 g kokt fullkornsris
350 g ärter, majs, paprika

Koka riset och blanda i grönsakerna, värm ihop.

600 g älgentrecoté i 1 cm tjocka skivor
1 tsk olja
10 g smör
salt o peppar
5 dl vatten

Stek köttskivorna i olja o smör, salta och peppra. Häll på vattnet och låt puttra på medelvärme medan riset kokar. Ta ur köttet och gör en sås genom att blanda i skyn:

Sås:
*grönsaksbuljong

Vitlökskyckling

Veckans mattips, v.1211
Bjuder på ett recept på vitlökskyckling med en pastwok till.

Vitlökskyckling
4 port (9 pp/port)

4 kycklingfiléer á 125 g
2 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk svartpepparkorn
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olja eller flytande margarin

Pastawok:
200 g tunn tagliatelle
1 paprika
100 g sockerärter
100 g minimajs
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
1 dl vatten + ½ hönsbuljongtärning
2 tsk kinesisk soja

Ingefärslax

Veckans mattips, v.1210
Lax i alla former är alltid gott och i kombination med ingefära blir det bara ännu bättre.

Ingefärslax
2 port (9 pp/port)

2 tsk ljus soja
1 tsk rapsolja
2 tsk riven färsk ingefära
2 bitar laxfilé à 140 g
100 g broccolibuketter
1 morot i slantar
100 g sockerärter
100 g strimlad purjolök
1/2 msk rapsolja
1/2 msk sesamolja
salt och peppar

Garnera med:
färsk timjan

Servera med:
limeklyftor



by Dr. Radut