Skip to Content

Citronkladdkaka

Veckans mattips, v.1414
Har bakat en citronkaka att ta med till stugan om jag får oväntat besök. Den blev ruggigt god och kan varmt rekommenderas, alt komma på kaffebesök i stugan. Smile

Citronkladdkaka, 24 bitar
1 bit (3 pp/port)

Botten:
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1,25 dl nypressad citronsaft (c:a 2 citroner)
Ev florsocker till pudring

Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker och salt med smöret. Matberedare är att föredra. Klä en liten ugnsform med bakplåtspapper. Tryck ut degen i botten och grädda c:a 10 min tills botten fått lite färg.

Fyllning: Rör ihop ägg och socker till fyllningen. Vispa ner mjöl och vaniljsocker och därefter citronskal och citronsaften. Häll den lösa smeten i formen och grädda ytterligare c:a tolv minuter tills kakan stannat, men fortfarande är lite kladdig. Låt svalna och skär sedan i mindre rutor. Pudra ev med florsocker innan servering (inte inräknat i pp-värdet).

Låt smaka!!

Källa: op.se e-tidning 140406



story | by Dr. Radut