Skip to Content

Blogginlägg januari 2011

NasiGoreng

Veckans mattips, v.1104
På begäran kommer här ett recept på en rätt jag gjorde i början av veckan. Equal Smile
Väldigt gott och det blir massor av mat, så man behöver absolut inte vara hungrig. Smile

NasiGoreng
4 portioner (8.5 pp/port)

400 g kycklingkött (gärna färdiggrillad, c:a en hel utan skinn o ben)
2 portioner ris (240 g kokt)
2 msk olja
3 gula lökar
6 dl strimlad vitkål
2-4 pressade vitlöksklyftor
4 tsk curry
1 tsk salt
1 röd paprika
1 grön paprika
3 tsk paprikapulver
2 tsk äkta soja
100 g skalade räkor

Laxburgare

Veckans mattips, v.1103
Har varit sugen på laxburgare ett tag nu och idag kom jag äntligen till skott att tillaga dem. Passar då självklart på att dela med mig av detta recept. Goda, enkla och fyllda med massor av nyttigheter!!

Laxburgare
6 portioner (5.5 pp/port)

400 g vit fisk (sej/torsk)
500 g lax (skinnfria filéer)
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
1 finhackad röd paprika
1 tsk salt
1 krm citronpeppar
1 krm cayennepeppar
2 tsk citronsaft
1 stänk tabasco
3 msk laga lätt (matlagningsgrädde)
1 msk potatismjöl

Träningen funkar iaf

Jaha, då har jag avverkat första veckan på utmaningen. Det har gått både bra och mindre bra. Det som jag är nöjd med och som fungerat bra är träningen. Har kommit igång bra. Det blev ett styrkepass med efterföljande aufguss i relaxen, alldeles ljuvligt. Har också varit i Spikbodarna på en skidtur, något som alls inte var planerat och som jag genomförde i stundens ingivelse. Kändes mycket bättre än första passet jag gjorde i spåret veckan innan. Men för att det ska kännas ännu bättre behöver några kilon bort, är för tung för skidorna som inköptes när jag nått min målvikt hösten -05.

Köttfärsgratäng

Veckans mattips, v.1102
Idag blir tipset en väldigt enkel och god köttfärsgratäng, ett recept jag fick av mor för många år sedan. Dock behöver den lite tid i ugnen, total tillagningstid 60-75 min.

Köttfärsgratäng
4 portioner (7.5 pp/port)

12 skalade och skivade potatisar (640 gr)
300 gram köttfärs (max 10%)
120 gram riven ost (max 17%)
2 ½ dl grönsaksbuljong
1 msk tomatpure blandas i buljongen
hackad gul lök
hackad vitlök (granulerad)
timjan
salt och peppar

Varva potatis, köttfärs och lök (krydda emellan). Ta tre lager potatis.

Utmaningen

Strax före jul fick jag frågan, av min gode vän och kontorskamrat Lars-Erik, om jag ville vara med på en utmaning på det nya året. Och målfokuserad som jag är svarade jag givetvis JA! Smile Under jul- och nyårs helgerna har jag funderat på vad det innebär för mig. Vi är tre stycken i denna utmaning och det syftar till att peppa varandra att nå våra mål.

Idag är första dagen på den resa som ska pågå under våren. Målen jag satt upp är:
MÅ BRA!!
Sluta röka
Gå ner 15 kg
Springa HELA vårruset i Sundsvall i maj

Oscars köttgryta (GI)

Veckans mattips, v.1101
Ger idag tips på en jättegod gryta från min GI-period. Ett riktigt långkok som passar bra som söndagsmiddag.

Oscars köttgryta (GI)
4 portioner (15 pp/port)

800 g rostbiff eller fransyska skuren i rejäla bitar
3 msk olivolja
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten bit rotselleri (ung som en liten potatis), finhackad
1 liten morot, finhackad
2 burkar krossade tomater
10 soltorkade tomater, finhackade
4 dl rödvin
15 blandade oliver med kärnor
1 msk oregano
3 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
salt o peppar

Klasses Kinakycklinggryta

Veckans mattips, v.52
Nytt år innebär för många nya mål och nya förväntningar. Om du vill gå ner i vikt eller bara vara hälsosam kan recepten i denna "bank" vara till hjälp. Idag bjuder jag på en Kina-inspirerad gryta med en sötsur smak. Lite retro... Smile

Klasses Kinakycklinggryta
3 portioner (9.5 pp/port)

300 gr kycklingfile
3 tsk olja eller flytande margarin
½ gul lök
½ röd paprika
¼ hönsbuljongtärning

Sötsur sås:
*1 liten burk ananasringar
2 tsk Maizena redning
1 tsk socker
1 tsk Worchestershirer sås
2 tsk kinesisk soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk ketchup



by Dr. Radut