Skip to Content

Blogginlägg januari 2015

Morotsrutor

Veckans mattips, v.1505
Helgens frukostbröd. Gott och saftigt, kan jag verkligen tipsa om.

Morotsrutor
1 ruta (? pp/port)

2 st stora morötter, ca 200 g
50 gram fast margarin eller 0,5 dl flytande margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap eller socker
13 dl rågsikt eller vetemjöl

Fillimpa

Veckans mattips, v.1504
Dagens frukostbröd. Enkelt att göra, utan jäsning men lång gräddtid. Det här brödet tänker jag absolut göra igen.

Fillimpa
1 skiva (? pp/port)

5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
1 tsk salt
4 dl blandade frön, tex krossad råg, linfrön, solros, hirs
4 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap, eller brödsirap
1 liter lättfil
(0,5 dl olja av raps eller solros)

Rör ihop alla torra ingredienser noga. Häll i sirap, (olja) och filen och blanda väl, till en lös och klibbig smet.

Fröknäcke

Veckans mattips, v.1503
Detta recept har jag fått smaka hos Gunilla och det är supergott. Har även blivit tipsad av Anna-Karin. Jätteenkelt och gott som kex, snacks eller tunt knäckebröd.

Fröknäcke
1 port (? pp/port)

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
1 msk mortlade fänkålsfrön

Blanda ihop alla ingredienser. Klicka ut på bakplåtspapper.
Lägg ett papper över å kavla ut, ta sedan bort det övre pappret.
Skär skåror i så stora bitar som brödet skall brytas i.
Strö på flingsalt och ev lite frön. Grädda c:a 45 min i 150 gr.



by Dr. Radut