Skip to Content

Blogginlägg tillhörande kategorin Veckans recept

Ostkaka på keso

Veckans mattips, v.1746
Nu var det längesedan jag lade ut något recept, men här kommer en ny mellisfavorit. Skulle kopiera receptet till några kollegor och tänkte att då är det lika bra att lägga det här. Smile

Ostkaka på keso, 4 port
1 port (? pp/port)

400 g keso
1/2 (32 g) dl mandel
1/2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl mjölk (3 %)

Sätt på ugnen 175 grader.
Skålla och hacka mandeln grovt.
Vispa ägg och socker.
Blanda i mjöl, mjölk, keso och mandel.
Häll smeten i en vid smord ugnssäker form.
Grädda i mitt av ugnen c:a 45 minuter.

Pasta med kyckling och spenat

Veckans mattips, v.1536
En maträtt jag fick hos Helén för flera år sen, testade jag igår och det var så gott att jag vill dela med mig till fler.

Pasta med kyckling och spenat, 4 port
1 port (? pp/port)

3 st kycklingfiléer, ca 450 gr
1 liten burk soltorkade tomater i olja
2 klyftor vitlök
1 pkt (ca 500 gr) fryst bladspenat
2-3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
bandspagetti
parmesanost

Tina bladspenaten.
Skär kycklingen i bitar och stek, krydda med salt och peppar.
Strimla de soltorkade tomaterna och tillsätt dessa tillsammans med lite av oljan.

Morotsrutor

Veckans mattips, v.1505
Helgens frukostbröd. Gott och saftigt, kan jag verkligen tipsa om.

Morotsrutor
1 ruta (? pp/port)

2 st stora morötter, ca 200 g
50 gram fast margarin eller 0,5 dl flytande margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap eller socker
13 dl rågsikt eller vetemjöl

Fillimpa

Veckans mattips, v.1504
Dagens frukostbröd. Enkelt att göra, utan jäsning men lång gräddtid. Det här brödet tänker jag absolut göra igen.

Fillimpa
1 skiva (? pp/port)

5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
1 tsk salt
4 dl blandade frön, tex krossad råg, linfrön, solros, hirs
4 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap, eller brödsirap
1 liter lättfil
(0,5 dl olja av raps eller solros)

Rör ihop alla torra ingredienser noga. Häll i sirap, (olja) och filen och blanda väl, till en lös och klibbig smet.

Fröknäcke

Veckans mattips, v.1503
Detta recept har jag fått smaka hos Gunilla och det är supergott. Har även blivit tipsad av Anna-Karin. Jätteenkelt och gott som kex, snacks eller tunt knäckebröd.

Fröknäcke
1 port (? pp/port)

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
1 msk mortlade fänkålsfrön

Blanda ihop alla ingredienser. Klicka ut på bakplåtspapper.
Lägg ett papper över å kavla ut, ta sedan bort det övre pappret.
Skär skåror i så stora bitar som brödet skall brytas i.
Strö på flingsalt och ev lite frön. Grädda c:a 45 min i 150 gr.

Enkelpanerad fisk med remouladsås

Veckans mattips, v.1415
Idag blev jag otroligt sugen på panerad fisk. Så vitt jag vet har jag aldrig gjort det förut och detta blev så sjukt gott att jag måste dela med mig av receptet!! Smile

Enkelpanerad fisk med remouladsås
1 port (6 pp/port)

Fisk:
1 bit (150 g) Pangasius
1 msk (7 g) ströbröd
1 tsk (2 g) kokosflingor
1 tsk (3 g) sesamfrön
salt och citronpeppar

Remouladsås:
1/2 dl (50 g) kvarg lätt 1%
2 msk (30 g) gurkmix
1 tsk (5 g) majonnäs lätt 32%
salt och peppar

Citronkladdkaka

Veckans mattips, v.1414
Har bakat en citronkaka att ta med till stugan om jag får oväntat besök. Den blev ruggigt god och kan varmt rekommenderas, alt komma på kaffebesök i stugan. Smile

Citronkladdkaka, 24 bitar
1 bit (3 pp/port)

Botten:
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1,25 dl nypressad citronsaft (c:a 2 citroner)
Ev florsocker till pudring

Rörande god kyckling

Veckans mattips, v.1411
Ett tips på en snabb, enkel och god vardagsrätt.

Rörande god kyckling
1 port (10 pp/port)

1 kycklingfilé (125 g)
½ rödlök, skuren i bitar
1 dl majs
½ dl fraiche (max 2%)
1 msk chilisås
1 dl pasta

Koka pastan. Bryn kycklingfilén skuren i bitar i fettsnål panna. Tillsätt rödlök o låt den brynas med. Tillsätt fraiche blandad med chilisås. Blanda i majsen och sist den kokta pastan. Servera med ruccolasallad.

Låt smaka!!

Laxpudding

Veckans mattips, v.1410
Enkelt tips så här i slutet av sportlovet.

Laxpudding
2 port (10 pp/port)

6 potatisar, 320 g
150 g färsk lax
½ gul lök
2 dl lättmjölk
2 ägg
salt o peppar
dill

Skala och skiva potatisen. Skiva laxen. Strimla löken. Varva potatis i en ugnssäker form med lök och lax. Börja och avsluta med potatis. Vispa ihop ägg och mjölk. Smaka av med salt, peppar och hackad dill. Häll detta över potatis och lax. Ställ in i ugn 30 minuter i 225 grader. Servera med en god sallad.

Låt smaka!!

Gundas OS-kyckling

Veckans mattips, v.1408
Under OS i Sotji skulle jag fixa nåt att äta. Efter lite "jag tager vad jag haver" tillkom denna rätt. Inte alls dum och värd att prova. Smile

Gundas OS-kyckling
4 port (6 pp/port)

400g Kycklingfilé
1 msk rapsolja
salt o peppar
persillade

SÅS:
1 msk smör
rödlök
2 dl trattkantareller
1 dl rödgul trumpetsvamp
2 dl matlagningsgrädde, 4%
soja
salt o peppar
rosmarin

50 g prästost, 17%
fullkornsris

Saffransdoftande fisksoppa

Veckans mattips, v.1406
Jag hade en påse saffran "över" sen jul och kände för en riktigt god fisksoppa. Googlade efter nåt bra recept plus att jag fick några tips också. Hade inte allt hemma till ett recept, så jag gjorde en Kajsa Varg och här är resultatet. Blev ruggigt gott!!

Saffransdoftande fisksoppa
4 port (6.5 pp/port)

*1 msk rapsolja
vitlök
2 gula lökar
1 morot
1 röd paprika
1 bit rotselleri (alt fänkål)
4 dl krossade tomater
1 msk hummerfond
4 dl krossade tomater
6 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl laga lätt
2 msk tomatpuré
1 krm chili
1 krm timjan

Torsk i gott sällskap

Veckans mattips, v.1405
Rensade i köket här om veckan och hittade då några gamla recept som jag tänkte att jag skulle spara. Detta är superenkelt och gott! Funkar även för barn, min brorson tyckte detta var kanoners. Smile

Torsk i gott sällskap
2 port (10 pp/port)

400 g fryst torskblock
1 påse hollandaisesås
2 dl skalade räkor (ca 140 g)
gröna bönor
320 g potatis

Laxpasta med lime

Veckans mattips, v.1404
Fick tips om denna rätt av en mycket god vän i veckan och det var så himla gott och dessutom väldigt enkelt att göra. Tyvärr hade inte jag helt rätt ingredienser hemma, men med smaklökarna återställda gick det ändå att lösa. Smile

Laxpasta med lime
4 port (11 pp/port)

250 g färsk bandspagetti
400 g laxfilé
2 dl lätt cremé fraiche
1/2 hönsbuljongtärning
1 msk flytande honung
rivt skal och pressad saft av en lime
en uns salt
nymald svartpeppar

Kräftstjärtar och rotfrukter med pasta

Veckans mattips, v.1403
Hittade detta recept häromveckan och idag blev det test. Var riktigt gott, men det blev så pass mycket att jag kokade lite extra pasta och delade portionen i två. Men receptet är beräknat på en portion.

Kräftstjärtar och rotfrukter med pasta
1 port (9 pp/port)

*170 g Kräftstjärtar
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 bit rotselleri
1 liten morot
1 tsk olivolja
1/2 msk färsk persilja
1 dl krossade tomater
3 msk Matlagningsgrädde (Laga lätt 4%)
1 krm paprikapulver
salt och peppar
3/4 dl Fiskbuljong

Räkröra

Veckans mattips, v.1348
Jag hade en burk räkor i kylskåpet som fick bli dagens middag. Ett "mantagervadmanhaver"-recept som jag gärna delar med mig av. Blev kanongott.

Räkröra
1 port (7 pp/port)

150 gr skalade räkor
1 kokt ägg
1/2 röd lök
1 dl kesella, 1%
2 msk lättmajonäs
salt
citronpeppar
dill
1 tsk pressad citron

Finhacka lök, ägg och räkor. Bland med kesella och majonäs. Krydda med salt, citronpeppar, dill och pressad citron. Ät med kokt eller bakad potatis. Potatisen är ej inräknat i ProPointsen.

Låt smaka!!

Krusbärsmarmelad

Veckans mattips, v.1324
Igår tog jag rätt på lite av förra årets skörd i min trädgård. Gjorde bl.a. denna marmelad som var något av det godaste jag ätit

Krusbärsmarmelad med vanilj & citron
I stor burk (1 pp/msk)

350 g gröna krusbär (mogna eller omogna)
300 g syltsocker
2 msk vatten
1 st vaniljstång
0,5 st skal från citron

Skölj och snoppa krusbären. Lägg dem i en kastrull och koka upp dem i en minut med vattnet Mixa dem därefter med stavmixer.

Älgskav

Veckans mattips, v.1215
Idag gjorde jag denna supergoda älgskav som jag gärna delar med mig av och kan rekommendera.

Älgskav
4 port (5 pp/port)

700 g halvfruset älgkött (tinat i kylen 8-10 timmar)
1 msk olja
3 gula lökar, grovt skurna
3 vitlöksklyftor
3 dl kantareller
1 röd paprika, grovt skuren
salt och peppar
1 msk soja
3 dl buljong
2 msk chilisås
1 msk tomatpuré
2 dl Laga lätt (4%)
1 tsk rosmarin (om man vill)

Älgentrecoté

Veckans mattips, v.1213
Lagat till en riktig god rätt idag som jag gärna delar med mig av. Dessutom egenkomponerat. Smile

Älgentrecoté
4 port (9 pp/port)

Ris och grönsaker:
480 g kokt fullkornsris
350 g ärter, majs, paprika

Koka riset och blanda i grönsakerna, värm ihop.

600 g älgentrecoté i 1 cm tjocka skivor
1 tsk olja
10 g smör
salt o peppar
5 dl vatten

Stek köttskivorna i olja o smör, salta och peppra. Häll på vattnet och låt puttra på medelvärme medan riset kokar. Ta ur köttet och gör en sås genom att blanda i skyn:

Sås:
*grönsaksbuljong

Vitlökskyckling

Veckans mattips, v.1211
Bjuder på ett recept på vitlökskyckling med en pastwok till.

Vitlökskyckling
4 port (9 pp/port)

4 kycklingfiléer á 125 g
2 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk svartpepparkorn
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olja eller flytande margarin

Pastawok:
200 g tunn tagliatelle
1 paprika
100 g sockerärter
100 g minimajs
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
1 dl vatten + ½ hönsbuljongtärning
2 tsk kinesisk soja

Ingefärslax

Veckans mattips, v.1210
Lax i alla former är alltid gott och i kombination med ingefära blir det bara ännu bättre.

Ingefärslax
2 port (9 pp/port)

2 tsk ljus soja
1 tsk rapsolja
2 tsk riven färsk ingefära
2 bitar laxfilé à 140 g
100 g broccolibuketter
1 morot i slantar
100 g sockerärter
100 g strimlad purjolök
1/2 msk rapsolja
1/2 msk sesamolja
salt och peppar

Garnera med:
färsk timjan

Servera med:
limeklyftor

Rimmad inkokt lax med hollandaisesås

Veckans mattips, v.1206
Lax i alla former är alltid gott. Här ett recept som tar lite längre tid, men det kan det vara värt!

Rimmad inkokt lax med hollandaisesås
8 port (10 pp/port)

Till kokning (rimma):
8 bitar laxfilé á 150 g
1 skivad gul lök
1 skivad morot
1 l vatten
3 msk salt
1 msk strösocker
1 lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk kryddpeppar
några dillstjälkar

Till kokning:
1 l vatten
1/1-1 msk salt
skal och saft av en citron
2 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja

Till såsen:
*4 äggulor
1 msk färskpressad citron
1 dl kesella 10%
3 msk smör

Rawfoodkex

Veckans mattips, v.1205
Efter ett litet uppehåll ska jag nu försöka ta mig i kragen och komma igång med mina recept igen. Här kommer ett recept på kex som du kan äta till soppa eller bara som snacks.

Rawfoodkex
16 bitar (1 pp/bit)

3 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 dl vatten
1 tsk kardemumma
salt

Sätt ugnen på 50 grader. Blanda frön och kärnor med vatten och kryddor till en smet. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut frösmeten i ett jämnt tunt lager. Grädda c:a 3 tim mitt i ugnen. Låt svalna och bryt i bitar.

Scones

Veckans mattips, v.1148
Blev inspirerad av en vän att göra lite helgfrukost. Blev varma scones, mumsigt värre o lite smålyxigt. Smile

Scones
8 st (4 pp/port)

1 1/4 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
1 3/4 lättfil

Blanda alla torra ingredienser, smula ihop det med smöret och blanda sist i filen, knåda ihop till en deg. Dela degen i 8 delar o rulla små, platta bullar. Lägg på bakplåtspapper.
Grädda i ugn, 225° i 10-12 minuter.

Servera ljumma med lite smör, marmelad o ost.

Ät och NJUT!

Pizza

Veckans mattips, v.1144
Gjorde egen pizza till fredagsmys, baserat på en kanondeg som jag fått receptet på av bästa Ann. Ingredienser ovanpå kan man ju variera efter tycke och smak, men här kommer min fredagsvariant. Smile

Pizza
4 port (9 pp/port)

PIZZADEG
3,5 dl fullkornsvetemjöl
25 g rumstempererat smör
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1,5 dl lättmjölk

FYLLNING
tomatpuré
100 gr strimlad skinka
1 strimlad rödlök
1 strimlad röd paprika
1 burk skivade champinjoner
100 gr riven ost (max 1%)
oregano

Kassler Creole

Veckans mattips, v.1141
Köpte en bit kassler igår o funderade på vad jag skulle hitta på med den. Hittade detta oprovade recept och jag kan verkligen rekommendera det! Kanongott!! Smile

Kassler Creole
4 port (7 pp/port)

400 gr kassler (fett bortskuret)
1 st purjolök
2 st paprikor, gärna olika färger
8 skiva(or) ananas konserverad i juice
1 tsk olja
1 tsk curry
1 msk soja
2 dl fraiche 8%
1 dl chilisås
1 krm cayennepeppar

Moussaka

Veckans mattips, v.1139
Hösten är här och då kan det vara gott med något som gonat till sig ett tag. Idag kommer därför ett tips på en moussaka, hoppas det ska smaka! Smile

Moussaka
4 port (7 pp/port)

400 g köttfärs, max 10%
1 dl hackad lök
1 msk hackad vitlök
1 msk tomatpuré
4 dl krossade tomater
2 stora auberginer
1 msk olivolja
3 dl lättmjölk
1,5 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl riven ost, max 17%
salt o peppar

Kladdkaka

Veckans mattips, v.1138
Söndag och underbart höstväder. Har gjort höstfint här hemma i helgen, känns bra. Därför ville jag "unna" mig nåt denna underbara dag och testade detta recept. Kan varmt rekommenderas! Smalt o gott alternativ till "vanlig" kladdkaka.

Kladdkaka
8 port (4.5 pp/port)

1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 msk kakao
1 krm salt
1 dl Kesella (1%)
1 dl vetemjöl

TILL FORMEN
1 tsk margarin
1 msk ströbröd

GARNERING
1 msk florsocker

Smörj och ströa en rund form med löstagbar kant, sätt ugnen på 175 grader.

En gul liten goding (laxröra)

Veckans mattips, v.1135
I onsdags hade jag tjejmysmiddag i stugan och bjöd på detta till förrätt. Då receptet efterfrågas lägger jag ut det här för fler att prova. Mycket gott som förrätt!!
Receptet kommer från "Halv åtta hos mig" men jag har anpassat det lite och gjort det magrare.

En gul liten goding (laxröra)
4 port (4 pp/port)

*4 st rundlar grovt formbröd, ca 6 cm i diameter
100 g rökt lax
1 st litet äpple
1 msk rödlök, finhackad
2 krm curry
2 msk kesella, 1%
1 msk fraiche, max 17%
1 msk röd stenbitsrom
1 st dillkvist
8 st rödlöksringar

Korvstroganoff

Veckans mattips, v.1134
Blev sugen på korvstroganoff häromdagen så här bjuder jag på ett smalt recept på en god stroganoff. Jag äter mackisar till, men det går lika bra med ris, smaken är som baken... Smile

Korvstroganoff
4 port (4,5 pp/port)

300 gr falukorv (max 11%)
1 gul lök
1 röd paprika
1 tsk olja
3 dl krossade tomater
1 dl Laga lätt (4%)
2 krm salt
1 krm peppar1
1 krm paprikapulver
1 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré

Skär korven i strimlor, finhacka lök och paprika. Stek korv, paprika och lök tillsammans i oljan.

Gratinerad Aubergine

Veckans mattips, v.1133
Nu får det vara slut på semestern från att lägga ut recept (även om jag snart har semester på riktigt Smile). Idag bjuder jag på en vegetarisk rätt som passar alldeles utmärkt som förrätt.

Gratinerad Aubergine
2 port (2,5 pp/port)

1 liten aubergine
3 tomater
1 msk finhackad gul lök
1 ½ dl (90gr) kokt ris, gärna råris
1 krm italiensk salladskrydda
¾ dl grönsaksbuljong, tärning
1 msk tomatpure’
6 msk riven ost, (30 gr) 17%
1 nypa torkad basilika eller annan örtkrydda



by Dr. Radut