Veckans mattips, v.1101
Ger idag tips på en jättegod gryta från min GI-period. Ett riktigt långkok som passar bra som söndagsmiddag.
Oscars köttgryta (GI)
4 portioner (15 pp/port)
800 g rostbiff eller fransyska skuren i rejäla bitar
3 msk olivolja
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten bit rotselleri (ung som en liten potatis), finhackad
1 liten morot, finhackad
2 burkar krossade tomater
10 soltorkade tomater, finhackade
4 dl rödvin
15 blandade oliver med kärnor
1 msk oregano
3 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
salt o peppar
Fräs lök, vitlök, selleri och morot i olivoljan - de ska inte ta färg utan endast bli glansiga och mjuka. Lägg sedan i köttbitar, tomatkross, soltorkade tomater, rödvin, oliver, oregano och lagerblad. Salta och peppra och smula ner buljongtärningarna. Låt sjuda på svag värme utan lock i c:a 2 timmar, tills köttbitarna nästan faller sönder.
Om du vill äta kolhydrater till kan du dela grytan i fler portioner.
Smaklig spis!
Källa: Den perfekta matlådan