Veckans mattips, v.1119
Idag har jag haft en riktig matlagardag för att fylla på matlådor i frysen. Testade då detta recept på lasagne och det var så gott att jag vill dela med mig av det. Enkelt, magert o kanongott!!
Lasagne
4 portioner (11 pp/port)
2 små gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 tsk olja
350 g nötfärs (max 10%)
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
svartpeppar
1 tsk smulad oregano
1 pkt (375 g) bladspenat
9 lasagneplattor
1 dl (50 g) riven ost (max 17%)
OSTSÅS
2 tsk margarin
3 msk vetemjöl
5 dl lättmjölk
salt och peppar
1,5 dl (50 gr) riven mager ost, max 17%
Sätt ugnen på 200 grader och smörj lätt en ugnssäker form.
Skala och hacka löken och fräs den och krossad vitlök i olja tills löken mjuknar utan att ta färg. Tillsätt färsen under omrörning och hetta upp tills köttet blir grynigt. Häll i tomatkross och buljongtärning, krydda med svartpeppar och oregano och låt sjuda medans du tillagar ostsåsen.
Fräs margarin och mjöl i en annan kastrull. Späd med mjölk under vispning och sjud såsen några minuter. Rör i den rivna osten, men låt det inte koka. Smaksätt med salt och peppar. Krama vätskan ur den tinade spenaten och hacka den grovt.
Varva lasagneplattor, köttfärs, spenat och ostsås i ugnsformen. Börja och sluta med ostsås. Strö över riven ost och grädda i ugn i c:a 45 min.
Serverera med en god blandad sallad.
Smaklig spis!
Källa: Pastaboken