Skip to Content

Min viktminskningshistoria

Min viktminskningshistoria - publicerad av Viktväktarna i jan 2006

Gunilla gick ner 72 kilo!
Längd: 179 cm
Startvikt: 148 kg
Målvikt: 76 kg
Viktminskning: 72 kg

Det är verkligen två olika personer man möter när man ser Gunilla på bild. På ena bilden ser vi stora Gunilla när hon väger 150 kilo. På den andra ser vi en ny Gunilla som utstrålar glädje och självtillit.
Visserligen har Gunilla alltid varit öppen och social, trott på sig själv och varit drivkraftig. Hon är utbildad dataingenjör, arbetar som verksamhetsutvecklare och kvalitetschef på ett stort it-företag och älskar sitt jobb men det finns en kamp som Gunilla utkämpat hela sitt liv – övervikten.
Jag har alltid varit överviktig och upplevt mig större än mina kamrater. I vuxen ålder har jag alltid försökt gå ner i vikt med alla möjliga metoder. Första gången jag gick till ViktVäktarna var för 20 år sedan. Jag har till och med gjort en magsäcksoperation, säger Gunilla.

Kampen mot berget

När Gunilla berättar om sitt liv låter det som den grekiske guden Sisyfos kamp mot berget. Så fort han hade rullat upp stenen mot toppen rullade den ner igen. Men Sisyfos gick ner för berget, hämtade nya krafter och började om igen. Och så har det varit för Gunilla också. Hon har gått ner 30 kilo och upp 20, om och om igen.
År 1999 började hon hos ViktVäktarna tillsammans med två väninnor. Ett stort delmål var 40 kilo och belöningen en resa till Turkiet. Det lyckades hon med. Hon fortsatte att gå ner till 95 kilo. Men sen var det stopp. Tre år senare var det dags igen. På nyårsafton bestämde sig Gunilla att sluta äta godis.
–Jag kan lika gärna börja på ViktVäktarna också.
I januari 2003 vägde hon in sig på 124 kilo.

Köpte kläder för 24 000 kronor

– Jag vet egentligen inte varför det gick lättare denna gång. Kanske för att det samtidigt började en kurs med ViktVäktarna på jobbet. Kanske för att jag gjorde en bra motivationsbok där jag klistrade in bilder på mina delmål. Ett stort mål var att jag skulle åka till Stockholm och köpa en ny garderob när jag nått min Målvikt. Jag sparade 500 kronor varje månad, säger Gunilla.
Med tanke på Gunillas startvikt kan man räkna ut att klädkontot skulle bli stort. Det första året gick hon ner 30 kilo. Det fanns
12 000 kronor på klädkontot. Totalt tog det Gunilla två år med den enorma bedriften att gå ner 48 kilo! Hon var normalviktig för första gången i sitt 37-åriga liv den 28 april 2005.

Mat istället för godis

Idag har magsäcken töjts ut igen efter operationen och Gunilla äter lika stora portioner som vi andra. Gunilla har gått samma skola som alla andra medlemmar hos ViktVäktarna. Att bli medveten om vad hon stoppar i sig, göra bra val, äta mycket grönsaker och frukt och äta bra och näringsrik mat istället för feta alternativ och godsaker.
Första gången jag upptäckte att jag var sugen på mat, istället för godis, var en dag när jag kom hem hungrig. Jag öppnade skafferiet och såg kex och godis men kände, nej. I kylskåpet tog jag istället några skivor skinka. Det var en enormt stark upplevelse att jag inte ville ha det söta utan för första gången föredrog riktig mat, säger Gunilla.
Gunilla äter idag långsamma kolhydrater, mycket grönsaker och frukt. Hon säger att hon inte längre känner sig sugen på hamburgare, pizza och färdigmat som hon åt mycket av tidigare.

Varför lyckades Gunilla denna gång?

Drivkraften denna gång har delvis varit ny garderob. Men det är inte hela sanningen. Gunilla har känt djupare inom sig att hon vill må bra.
Jag vill inte dö ung. Jag vill vara lycklig. Jag har alltid känt att jag har varit instängd i fel kropp. Nu är jag rätt person i rätt kropp. Jag verkligen njuter av livet nu, ler Gunilla.
Mentalt har Gunilla inte riktigt hunnit med. Hon kan fortfarande för sitt inre se sig stor. När hon en dag satte sig i bilen och trodde hon hade satt sig på nycklarna, upptäckte hon att det var sina sittknölar hon kände.
Hon får ruska på huvudet när folk tittar på henne. Det är inte för att hon är stor utan för att hon är snygg. Hon blir uppvaktad som hon aldrig blivit tidigare och hon köper kläder som tokig och får hejda sig så hon hinner använda dem.

Satt upp nytt mål

Men att gå ner över 70 kilo har sina sidoeffekter. Visserligen har det varit stimulerande att ett kilo i veckan försvunnit, men det går inte med all träning i världen att få huden att minska i samma snabba takt.
När jag nådde Målvikt kände jag en enorm tomhet. Detta hade jag ju kämpat för hela livet. Nu var jag framme. Därför har jag ett nytt mål nu och det är att få hjälp på plastikkirurgen. Mitt mål är att kunna gå i en kortärmad topp.

Omvärderat hela sin tillvaro

Det är inte bara kroppen och sinnet som har förändrats för Gunilla. Att bli normalviktig har gjort att hon har omvärderat hela sin tillvaro.
Jag har provat att fjällvandra och jag har plockat svamp. Något jag aldrig haft lust med tidigare. Jag kan leka med min brors fyraåring och jag vill naturligtvis ha egna barn. Nästa vecka ska jag börja en buggkurs. Livet är helt underbart, säger Gunilla och utstrålar massor av livsglädje och energi.page | by Dr. Radut