Skip to Content

Blogginlägg december 2010

Bokslut 2010

Sitter här i de sista självande timmarna av 2010 och blickar tillbaka på året som gått. Vad har jag gjort? Vad har hänt? Blev det som jag hoppats?... Har funderat en del under dagen och jag kommer säkert glömma hälften men här kommer iaf ett försök till sammanfattning av mitt 2010.

Ingefärsgravad lax

Veckans mattips, v.50
Idag är det 4'e advent och julförberedelser pågår för fullt i massor av olika former. Bland annat håller jag på att förbereda mitt bidrag till julmaten och det är denna ingefärsgravade lax, som brukar bli en succé. Om du vill testa en annorlunda gravning, testa denna. God Jul!! Santa

Ingefärsgravad lax
15-20 portioner (2 pp/50 g (2 skivor))

1,5 kg lax med skinn
4 msk grovsalt
2 l vatten
4 msk salt
5,5 msk socker
60 g skalad färsk ingefära
1 dl cm-långa dillstjälkar
1 msk vitpeppar

Ingefärskryddad kycklingsoppa

Veckans mattips, v.49
Ingefära är en av mina favoritkryddor, dessutom är det bra för förbränningen. Jag tycker det är gott med soppa när det är lite kallt ute, därför kommer här ett tips på en god, smakrik och värmande soppa.

Ingefärskryddad kycklingsoppa
4 portioner (5.5 pp/port)

2 kycklingfiléer á 125 g
4 salladslökar
1 msk olja
2 msk grön currypasta
2 tsk ingefära
6 dl hönsbuljong
2 dl lätt kokosmjölk (max 6%)
90 g fullkornsnudlar
100 g pak choi (kan ersättas med mangold el spenatblad)

Små lussebullar

Veckans mattips, v.48
Nu när det börjar närma sig Lucia och lussebullarna smakar gott, delar jag med mig av ett gott och smalt recept på små lussebullar som du kan njuta av även när du vill vara lite "nyttig". Smile

Små lussebullar
30 st (3,5 pp/st)

1 pkt (50g) jäst
4 dl ljummen lättmjölk, 37 grader
50 gr smält bordsmargarin
150 gr Kesella
1 ägg
0,5-1,0 gr saffran
1 krm salt
2 msk socker (jäser bort)
3 msk strösötningsmedel
13-15 dl vetemjöl
0,5 tsk kardemumma
c:a 2 msk russin
Pensling: 1 ägg



by Dr. Radut